In de zomer van 2016 las ik per toeval het boek ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo en sindsdien is mijn leven niet meer hetzelfde. Ons huis blijft opgeruimd! Ik vertel je er vandaag meer over in onze blog!

Opgeruimd

Het boek ‘Opgeruimd!’ is de Nederlandse vertaling van het boek ‘The lifechanging magic of tidying up’ van Marie Kondo. Ik zal je vandaag meer vertellen over de kracht van haar methode en hoe ik er zelf mee aan de slag ging. Maar eerst..

Marie Kondo

Marie Kondo is een jonge vrouw en komt uit Japan. Marie is haar hele leven al geobsedeerd door opruimen. Ze begon met het opruimen van haar eigen huis en van de huizen van de mensen om haar heen. Uiteindelijk is ze ‘professional cleaning consultant’ geworden. Inmiddels is haar boek zo bekend, dat ze de hele wereld over vliegt om mensen te begeleiden bij het opruimen van hun huis.

Methode

Dit boek gaat niet zomaar over spullen opbergen, het gaat echt over opruimen. Misschien zijn we in Nederland wel iets te nuchter voor de soms wat zweverige standpunten van Marie, maar als je daar doorheen kunt prikken en de strekking van het boek begrijpt, is het echt een levensveranderende manier van opruimen. Ik ben het bewijs!

Ik wil je in het kort uitleggen hoe de methode in elkaar zit, maar het liefst wil ik je uitdagen het boek te lezen. Als je het boek leest, ga je echt begrijpen wat ze bedoelt en kun je niet stoppen met opruimen.

De methode wordt de KonMari methode genoemd. Het is geen methode waarbij je volgende week weer opnieuw spullen tegenkomt, die je eerder al had opgeruimd. Het is een rigoureuze manier van opruimen. Je bekijkt tijdens deze methode alle spullen die je in huis hebt. Je trekt alle dozen, kasten en ruimtes leeg. Uiteraard doe je dat in verschillende stadia. Zo begin je bijvoorbeeld met het verzamelen van jouw kleding. Dat leg je allemaal op de grond. Het is trouwens ongelofelijk om te zien hoeveel kleding je dan hebt… Op dat moment heb je overzicht van wat je hebt en kan het opruimen beginnen. Oja, en je moet echt al je kleding verzamelen (ook uit de wasmachine, in een doos op zolder, de jassen aan de kapstok etc.)

Vervolgens pak je stuk voor stuk jouw kledingstukken beet en stel je jezelf de volgende vraag: ‘Geeft dit mij een blij gevoel?’ Als jouw antwoord een overtuigende ja is, dan mag het kledingstuk blijven. Is het antwoord nee, dan moet je het weg doen. Weg doen hoeft niet te betekenen, dat je het weggooit. Je kunt het uiteraard naar de kringloop brengen of verkopen. Geef je spullen niet ongevraagd aan mensen in je omgeving, want dan zadel je hen op met jouw spullen. Als je twijfelt, doe je het ook weg, alleen overtuigende ja’s mogen blijven. Geloof me, dat is echt niet leuk, maar het werkt echt!

Als je dat met alle spullen in je huis gedaan hebt, komt het tweede aspect van de methode om het hoekje kijken. Je geeft alle spullen een vaste plek in huis. Op deze manier kun je elke dag jouw spullen veel makkelijker gelijk opruimen. Zo blijft je huis opgeruimd en wordt je niet afgeleid door spullen waar je niet blij van wordt, want geloof me; daar heb je er een hoop van!

Mijn ervaring

Ik vertelde je aan het begin van de blog al dat ik het boek per toeval las. Net voor ik met Pieter op vakantie ging reserveerde ik een aantal boeken bij de bieb. Deze was er eentje van. Ik zag het veel voorbij komen, maar had eigenlijk geen idee wat voor boek het was. Op vakantie had ik totaal geen behoefte om het boek te lezen en het lag steeds maar onderin de tas. Tot Pieter door al zijn boeken heen was en me vroeg of ik nog een boek voor hem had. Hij begon met lezen in ‘Opgeruimd’. En hij werd razend enthousiast.

Na elke vijf á tien minuten las hij me een stukje voor. De methode en de uitwerking die het had op de mensen die zij heeft begeleid klonken zo logisch en verleidelijk, dat ik daarna het boek zelf las. We wisten daarna wat we thuis zouden gaan doen; Opruimen!

We waren nog maar één dag terug van vakantie en we begonnen al. We waren niet te stoppen! Wij begonnen ook met onze kleding (dat schijnt één van de makkelijkste opruimcategorieën te zijn). Er lagen hele bergen met kleding in de woonkamer, onbegrijpelijk. Wat hadden wij verschrikkelijk veel kleding! Ik schrok me echt kapot.. Daar moest snel iets aan gebeuren!

We gingen aan de slag. Sommige kledingstukken met ik met een traan in de vuilniszak voor de kledingcontainer gestopt, omdat ik het zo van had willen genieten, maar dat niet gelukt was. Denk aan een rok die je prachtig vind, maar net iets te gedurfd vind om aan te drukken, of net te krap is. Marie Kondo zegt dat elke keer als je dat kledingstuk ziet dat je dan teleurgesteld bent omdat je dan vindt dat je of te grijze-muis-ig of te dik bent. Je ontdoet je met deze methode dus niet alleen van je kleding, maar ook van de ballast in je hoofd. Daarom lucht het opruimen ook zo enorm op!

Aan het einde van de dag brachten wij (schrik niet) 14 vuilniszakken met kleding naar de kledingcontainer. En geloof me, ik had veel, maar ik gok dat jullie er ook aan komen. Ik had van sommige shirtjes 3 dezelfde, zonder dat ik dat wist. Ik was het overzicht totaal kwijt! Zo bizar! Na het opruimen wist ik exact wat ik had, wat een heerlijk gevoel. En wat had ik veel mooie kledingstukken!

Inmiddels zijn we verhuist en hebben we in ons nieuwe huis al onze spullen een eigen plekje gegeven. Het geeft me een heerlijk rustig gevoel en ik wil nooit meer terug naar waar ik vandaan kwam. Ik kocht zoveel prullaria en dan stopte ik het vervolgens in een kast, dat zou ik nu nooit meer doen! Daarnaast ben ik veel blijer met alles wat ik heb. Ik heb alleen nog spullen waar ik gelukkig van wordt. Dan ben je heel blij als je elke dag de woonkamer in komt!

Af en toe ga ik nog eens door al mijn spullen heen en gaan er weer 2 of 3 dozen naar de kringloop. Elke keer als ik een kledingstuk koop, wil ik kijken of er een andere weg kan. Zo houd ik overzicht!

Conclusie

Ik wil je echt aanraden om het boek te lezen, juist als je heel erg aan spullen vast zit. Ik verzamelde heel veel en eigenlijk belemmerde het me, zonder dat ik het doorhad. Wat was het een rust toen ik het los kon laten en omdat ik echt gevoeld heb dat het me oplucht val ik ook niet meer terug. Ik wil het liefst elke dag overbodige dingen wegdoen, dat maakt me juist gelukkig! Mocht je ervaringen hebben met het boek of na het lezen hiervan geprikkeld zijn om het ook te proberen, laat het dan hieronder weten. Dat vinden we tof!