Ik zag uit naar de feestdagen, zo gezellig en warm. Leuke mensen, drukke tijden, donkere dagen. Ik hou van donker en van winter, dus ik heb er nooit zo’n last van als de dagen korter worden. Tenminste, dat dacht ik. Nu de feestdagen en de bijbehorende gezelligheid achter de rug zijn, vind ik die donkere dagen eigenlijk helemaal niet meer zo leuk… Ik word er zelfs een beetje somber van! Ik heb last van een januari-dip(je). Ben je op zoek naar tips om januari door te komen? Dan is deze blog voor jou!

Tips om uit je januari-dip te komen

In de afgelopen maanden verzuchtte ik regelmatig: ‘maar daar heb ik nog helemaal geen tijd voor gehad!’. Dat ging dan vaak over leuke dingen doen zoals haken, aquarellen en mijn nieuwe naaimachine uitproberen. De laatste maanden van het jaar zijn het drukst. Na kerst heb ik even wat meer rust, dus ik dacht: dan ga ik vast al die dingen doen. Niets bleek minder waar te zijn… Toen ik geen zin had om juist de leuke dingen te doen (en daardoor ook minder leuke dingen liet versloffen zoals de was, schoonmaken en opruimen) ging er een heel klein belletje rinkelen. Is hier misschien sprake van een klein januari/winterdipje? Ik ging op zoek naar wat tips om de dip uit te komen en die deel ik graag met jullie. En wie weet ga ik er zelf dan ook iets mee doen, want januari is tenslotte nog lang niet voorbij 😉

Stel je verwachtingen/voornemens bij

januari-dip

Wat is dat toch een gek fenomeen eigenlijk, die goede voornemens. Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met wat voornemens waar ze zich aan willen houden. Maar hoe vaak gaat dat na een paar dagen al niet mis? Waarom stoppen we niet met onszelf (blijkbaar onhaalbare) doelen te stellen? Ik was er dit jaar ook weer ingetrapt. Ik nam me, onder andere, voor om elke dag op tijd uit bed te gaan en de dag dan fris en fruitig te beginnen. Ik kan je vertellen dat het glansrijk mislukt is. En je kunt waarschijnlijk wel raden hoe ik me daarover voel. Precies, het voelt toch een beetje als falen. En 2018 is nog maar vijf dagen bezig! Heb je ook een kater van het nu al niet houden aan je goede voornemens? Stel ze dan lekker naar beneden bij…

Creëer

januari-dip

Ga tekenen, de muur schilderen, een konijnenhok maken, handletteren, haak een deken, naai een trouwjurk of… (vul lekker zelf in). Wanneer je iets maakt met je eigen handen, is de kans groot dat je daar blij van wordt. Je mag trots zijn op je werk!

Zorg goed voor jezelf

januari-dip

Ik voel mezelf altijd erg ongelukkig als ik tegen het middaguur in de spiegel kijk en mijn mascara nog steeds op half zeven hangt en mn haar een vogelnest is. Wanneer je thuis werkt of om een andere reden overdag thuis bent, is de verleiding groot om in je joggingbroek rond te lopen en je haar en eventuele make-up de hele dag zo te laten als je het aangetroffen hebt toen je uit bed stapte. Ik heb ontdekt dat het voor mij goed is om, ook als ik in een dipje zit, als ik opsta ‘echte’ kleding aan te trekken, mijn haar te doen en wat make-up op te smeren. Bijkomend voordeel: je hoeft ook niet meer zo te schrikken als de postbode aanbelt. Hij/zij schrikt dan ook weer minder van jouw toestand 🙂

Fris je huis op

januari-dip

Ik ben altijd zo gelukkig met een kerstboom, dat ik na een paar weken bij het weghalen van de boom en lichtjes ook echt een beetje verdrietig kan worden. Laat ‘m dan lekker staan, zou je zeggen. Ik heb er ook over nagedacht om de boom nog een paar weken te laten staan. Niet veel langer kreeg ik daar toch een naar gevoel bij. Want: hoe langer je de boom laat staan, hoe langer je ook dat nare gevoel hebt over dat ‘ie weg moet. Oke, tot Drie Koningen dan ;).

Haal eens flink de bezem door je huis heen. Januari is ook een perfecte maand om lekker te ontspullen. Je zult zien hoe lekker opgeruimd je je voelt in een fris, opgeruimd huis. Note to self: lees deze regel elke dag even een paar keer…

Ik ga maar eens aan de slag met deze tips. Ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben. Op naar een fijn 2018!


P.S. Wil het maar niet lukken om zelf uit je dip te komen en voelt het ondertussen eigenlijk ook niet meer als een klein dipje? Raadpleeg dan alsjeblieft je huisarts. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Hij of zij zal samen met jou op zoek gaan naar geschikte hulp.