MOM2BE

Op woensdag komt er een nieuwe serie online. Je kunt ongeveer twee blogs in de maand verwachten. De blogs worden geschreven door mij, Annemarij, de blonde van de twee. In het najaar van 2018 verwacht ik namelijk mijn eerste kindje. Ik heb ontdekt dat de zwangerschap veel met me doet en het lijkt me leuk en waardevol om daar dingen van te delen. Naast alle veranderingen in mijn hormoonhuishouding en lichaam, ben ik ook veel bezig met het worden van een minimalistische en budgetproof mama. Dat kan een uitdaging zijn en ik wil je laten zien hoe ik dat aanpak en ik hoop jou te inspireren!

Babykleding

Het is zo heerlijk om door de kledingrekken met babykleertjes te lopen, dat je geneigd bent alles te kopen. Laat ik voor mezelf spreken. Ik heb daar last van, haha. Het is zo zacht, klein en heeft vaak de liefste printjes. Maar wat heb je eigenlijk nodig? En hoe lang past een baby in een bepaalde maat? Ik neem je mee!

Maten

Maat 40

Misschien denk je dat maat 40 de kleinste babykledingmaat is, maar dat is niet zo. Je kunt al babykleertjes kopen vanaf maat 38. De maten tussen 38 en 50 zijn de maten die prematuur kinderen dragen. Maatje 38 past goed bij kinderen die al na ongeveer 24 weken zwangerschap geboren worden. Vanaf maat 50 beginnen de confectiematen. Bij prematuur kleding is het heel belangrijk dat het kleding is met drukknoopjes, koordjes en klittenband, zodat de kleding bijvoorbeeld niet over het hoofdje hoeft. Ik vind het heel lastig om in te schatten hoeveel kleding je nodig hebt in deze maten, dit zal heel erg afhangen van wanneer het kindje geboren wordt.

Maat 50

Bij deze maat begint de confectiekleding, al past lang niet elke baby in dit maatje. De baby die goed in maat 50 passen zijn 46-50 cm lang en ongeveer 3 kg wegen. Kinderen passen ongeveer 1 maand lang in maat 50, daarna zijn ze eruit gegroeid.  Meestal krijg je van veel mensen babykleertjes in deze maat. Ik adviseer je dan ook om niet al te veel kleding in maat 50 te kopen. Zelf wil ik een setje in maat 50 kopen, die ons kindje het eerst aan krijgt na de geboorte. Ik koop ook zo’n setje in maat 56, mocht ons kindje niet in maat 50 passen.

Maat 56

Veel kinderen die geboren worden, passen ook goed in maat 56. Deze maat past goed bij kinderen die 50-56 cm lang zijn en ongeveer 4 kg wegen. Kinderen passen ook in deze kleding vaak 1 maand. Je zult zien dat sommige kleding qua maat best lijkt op maat 50, dan kun je deze kleding al laten dragen tussen de 0 en 2 maanden. De meeste kinderen hebben deze maat wel een tijdje. Je kunt hier dus iets meer van aanschaffen.

Maat 62

Deze maat draagt een kind vaak tussen de 2 en 4 maanden. Het kindje is dan tussen de 56-62 cm en weegt ongeveer 5 tot 6 kg. Dit is de eerste maat waarvan ik je kan adviseren om echt een stapeltje kleding van aan te schaffen. Je kindje gaat dit namelijk sowieso passen en het draagt het ongeveer 2 maanden lang.

Maat 68 t/m 80

Tussen de 4 en 6 maanden dragen kinderen vaak maat 68. Deze maat is voor kinderen tussen de 62-68 cm en zij wegen ongeveer 7 tot 8 kg. Tussen maand 6 en 9 dragen veel kinderen maat 74 en zoals je inmiddels misschien al zult vermoeden, zijn deze kinderen tussen de 68-74 cm lang en wegen ongeveer 9 tot 10 kg. De laatste maanden tot het kind een jaar is dragen veel kinderen maat 80. De kinderen zijn dan 74-80 cm lang en wegen ongeveer 11 kg. In al deze maten kun je best wat kleding aanschaffen, omdat je kindje het waarschijnlijk meerdere maanden draagt.

Hoeveel kleding schaf ik aan?

Maat 50

Zorg dat je ongeveer de volgende hoeveelheid aan kleding verzamelt:

 • 4x Rompertje
 • 4x Bovenkleding
 • 4x Broekje
 • 4x Sokjes
 • 1x Vestje of jasje
 • 2x Mutsje
 • 1x Geboortesetje

Maat 56

Zorg dat je ongeveer de volgende hoeveelheid aan kleding verzamelt:

 • 5x Rompertje
 • 5x Bovenkleding
 • 5x Broekje
 • 4x Sokjes
 • 2x Vestje of jasje
 • 2x Mutsje
 • 1x Geboortesetje

Maat 62 t/m 68

Zorg dat je ongeveer de volgende hoeveelheid aan kleding verzamelt:

 • 7x Rompertje
 • 7x Bovenkleding
 • 7x Broekje
 • 7x Sokjes
 • 4x Vestjes
 • 2x Jasje

Tips

Waar schaf ik mijn kleding aan?

Je kunt naar een babyzaak gaan en daar je hele uitzet aanschaffen, je kunt ook op zoek gaan naar tweedehands pareltjes. Zelf ben ik helemaal gek op het scoren van leuke goedkope babykleding. Daarom heb ik een Facebookgroep gelanceerd, waarbij je jouw babykleding kunt verkopen en eventueel een nieuwe outfit voor de kleine kunt scoren. Je kunt van deze groep gratis lid worden! Ben je op zoek naar leuke babykleding? Kijk dan eens op mijn nieuwe instagramaccount @Ann.verkoopt. Daar vind je de kleding die ik verkoop. Je kunt natuurlijk ook kleding lenen van iemand uit je omgeving met een zoon of dochter die iets ouders is dan jouw kind.

Waar let ik op bij het aanschaffen van kleding?

Koop niet in één keer je hele uitzet tot aan maat 80. Verzamel door te tijd heen wat kleding. Zo kun je kijken wat je nog nodig hebt, wat je graag gebruikt en wat je van anderen kan lenen of krijgt. Zorg er daarnaast voor dat je alleen kleding koopt die echt heel leuk vind, dat scheelt weer in je miskopen!

Succes met het aanschaffen van jouw babykleding en laat al je tips, trucs en adviezen hieronder achter! 🙂