Als ik het me goed herinner, kwam de oproep om mee te doen aan het DIY-televisieprogramma ‘Doe het lekker zelf‘ afgelopen najaar voorbij. Heel even heb ik gedacht: zullen we meedoen? Maar toch liet ik dat idee al snel varen… Zo goed zijn we, of ben ik, laat ik maar voor mezelf spreken 😉 nu ook weer niet in klussen. Afgelopen woensdag werd de eerste aflevering uitgezonden en ik zat klaar op de bank!

Doe het lekker zelf

Doe het lekker zelf

Hoe zouden ze aan die originele titel gekomen zijn? Ik denk dat ze fan zijn van ons doe-het-lekker-zelf-handletter-boek 😉 Even serieus: wij hebben de naam van ons boek niet van hen, en we gaan er maar vanuit dat zij de naam voor het programma ook niet van ons hebben geleend!

Het programma wordt gepresenteerd door Chantal Janzen. Volgens mij is het bij deze presentatrice een beetje ‘you hate her or you love her’. I love her stiekem wel een beetje! Haar humor vind ik leuk. Ze gaat in het begin wel even de mist in door het te hebben over creatieve knutselaars. Ik vind knutselen en knutselaars toch zulke vreselijke woorden als we het hebben over doe-het-zelven op volwassen niveau!

De studio ziet er gaaf uit. Leuk ook dat ze een eigen winkeltje hebben! Het lijkt me heerlijk om ergens aan de slag te kunnen waar alles wat je maar kunt bedenken op het gebied van materiaal en apparatuur aanwezig is. Natuurlijk is alles lekker gesponsord, maar ach… ze moeten het toch ergens van doen?

Opdracht 1

De eerste opdracht is: maak van iets ouds iets nieuws. Je mag alles maken van het artikel dat je kiest, als het maar iets anders is dan wat het origineel was. Snap je het nog? De tien deelnemers moeten aan de slag met keukengerei. Er zijn twee creaties die ik echt geweldig vind:

De klok van Peter
Doe het lekker zelf

Het vogelparadijsje van Roxsanne
Doe het lekker zelf

De jury is streng zeg! Logisch, maar ze zijn ook wel een klein beetje zuur af en toe. Alles voor de show, denk ik dan maar 😉 De winnende lamp van Stijn is ook wel erg gaaf, met die rasp.

Doe het lekker zelf

Opdracht 2

De tweede opdracht is: maak een paleisje voor de vijf(!) keeshondjes van een bijzonder stel hondenliefhebbers. Om Niek moet ik erg lachen wanneer hij zijn idee uitlegt maar vervolgens vertwijfeld zegt: ‘in mijn hoofd klinkt het heel slim’. Heel herkenbaar!

Op de vraag of het hok wat hij maakt ook schoongemaakt kan worden van binnen, antwoordt deelnemer Stijn: ‘Schoonmaken? Het is toch een paleis. Je schijt toch niet in je eigen paleis.’ Hahaha!

Doe het lekker zelf

Het winnende paleis is, ondanks dat ‘ie niet schoongemaakt kan worden, toch het hok van Stijn. Het paleisje van Martijn vond ik zelf het leukst. Die lampjes er in!

Doe het lekker zelf

De afvaller van deze aflevering is Angelique. Lijkt me toch echt niet leuk om er na één aflevering al uit te liggen…

Dus, wat vond ik ervan?

Ik kan er kort over zijn: ik vond het leuk! Echt een leuk format. Ik krijg er zelf ook inspiratie van. Ik heb in de berging een konijnenhok staan wat ik nog niet zo lang geleden vond op de parkeerplaats hier, en misschien ga ik er wel net zo’n paleisje van maken als van de hondenhokken in deze aflevering ;).

Het enige wat ik jammer vind is dat het erg vaak gaat over ‘knutselen’. Ik vind dat echt tekort doen aan wat de deelnemers daar allemaal voor elkaar krijgen! Een beetje een denigrerend vind ik het soms.

Je kunt de eerste aflevering hier terugkijken.