Spectrum Noir

In de DIY tag die ik vorige week invulde schreef ik het al. Ik heb iets heel leuks gekocht bij de Pipoos. Stiften van Spectrum Noir!

En omdat ik deze kleurplaten eerder al met je deelde, leek het me ook leuk om een tutorial te schrijven over deze hele mooie stiften.

De stiften van Spectrum Noir zijn een must als je graag stempels of kleurplaten inkleurt. De stiften zijn op alcoholbasis en er zijn 168 verschillende kleuren (wow!). Er zijn 12 setjes met 6 kleuren en 4 setjes met 24 kleuren. In iedere verpakking zitten andere kleuren, dus als je meerdere setjes koopt heb je nooit kleuren dubbel! Doordat de stiften op alcoholbasis zijn blenden de kleuren naadloos in elkaar over en dat geeft een heel mooi en bijzonder effect! En daarnaast kun je de kleur niet alleen op papier gebruiken, maar ook op glas, stof, hout, metaal en keramiek. Hoe te gek is dat?

Ik koos voor het setje Spectrum Noir 24 Pen Box Set – Brights, omdat ik dol ben op felle kleuren en ging er direct mee aan de slag. Ik postte hiervan een foto op Instagram, misschien heb je ‘m wel langs zien komen 🙂 Fel hè? Het is heerlijk werken met de stiften, omdat ze kleuren echt heel mooi in elkaar overlopen. Eén nadeel: sommige kleuren lijken heel snel op te zijn. Maar daar hebben ze iets (slims) op bedacht. Je kunt navulsetjes kopen! Voor een set van 24 stiften betaal je trouwens €35,- bij de Pipoos, maar online heb ik ze voor €24,- gezien! En een navulsetje kost per stift €5,- en dan kun je ‘m 5 tot 8 keer navullen.

Wat heb je nodig?

  • Kleurplaat of zelf gemaakte lijntekening/stempel
    TIP: Gebruik geen kleurplaat in een kleurboek, want de heb je de drie volgende ook gelijk gekleurd (de stiften drukken door). Scheur de kleurplaat eruit!
  • Stuk of 5 lege blaadjes van het zelfde formaat
  • Spectrum Noir stiften

Aan de slag:

  1. Leg de 5 lege blaadjes onder de kleurplaat, omdat ze stiften doordrukken en je wilt geen vlekken op je tafel.. 😉
  2. Ik ben begonnen met het maken van een kleurenschema, door met elke stift een streep te trekken op een leeg blaadje en daarbij het kleurnummer van de stift te schrijven. Sommige doppen zien er namelijk heel anders uit dan de ‘echte’ kleur. En omdat ze stiften op alcoholbasis zijn zien de kleuren na het drogen er meestal veel lichter uit. Als je van te voren wilt weten hoe het resultaat eruit ziet, moet je dus even een kleurenschema maken. Dit hoef je natuurlijk maar één keer te doen en vergeet hier ook geen lege blaadjes onder te leggen voor het doordrukken 😉
  3. Kies drie tot vijf kleuren die mooi bij elkaar passen en goed in elkaar overlopen.
  4. Kleur het vlak wat je wilt kleuren met de lichtste kleur helemaal in. Kleur met de donkerste kleur de randjes in (of hoe je het zelf wilt). Kleur met de kleuren tussen in op een ronddraaiende manier de lijnen in tussen de lichte en donkere kleur. Als je dit meteen doet, zul je zien dat de lijnen mooi gaan vloeien. Wacht niet niet de kleur opgedroogd is, want dan kan het niet meer vloeien.
  5. De stiften vlekken niet, dus je kunt er gerust met je handen op rusten 🙂

Klaar en veel kleurplezier!

Zo maakte ik mijn tekening met Spectrum Noir:

https://www.youtube.com/watch?v=KV51pCkQuPY&feature=youtu.be