Wereld Alfabetiseringsdag?

Schrijven. Voor de meesten van ons is het als ademhalen, als drinken, als lopen. We denken er niet bij na. Maar op Wereld Alfabetiseringsdag (8 september) schijnt het licht op zij die nooit geleerd hebben om te schrijven of lezen.

1 op de 5 mensen in de wereld is analfabeet. Dat betekent dat ze niet kunnen lezen of schrijven. In Nederland liggen die cijfers uiteraard een stuk lager. Nederland telt 250.000 analfabeten en 1.3 miljoen laaggeletterden. Laaggeletterden worden ook wel functioneel analfabeten genoemd. Dat houdt in dat men in staat is bijvoorbeeld de eigen naam te schrijven en/of om losse woorden te lezen, maar niet om een langere tekst dusdanig snel en correct te lezen en schrijven zodat men deze ook daadwerkelijk begrijpt.

Waarom kalligraferen?

Viking is een bedrijf dat zo ongeveer op pen en papier gebouwd is. Het ligt aan de fundamenten van de oorsprong van het bedrijf in 1960. Schrijven is voor hen dus zéér belangrijk. En daarom willen ze op deze dag graag hun steentje bijdragen aan de bewustwording van het analfabetisme. Zij stuurden daarom 20 bloggers een kalligrafie set toe en zo viel er deze week een pakketje op de mat. Op deze manier wil Viking de bloggers iets dichter bij de wereld van een laaggeletterde brengen. Een gekalligrafeerde tekst is namelijk lastig te lezen en moeilijk om te schrijven. Want kalligrafie is een kunst. Het is een kunstvorm gerelateerd aan schrijven.

De uitdaging

Wij nemen de uitdaging aan om een stukje tekst te kalligraferen. Wij kregen een setje en gingen daar mee aan de slag. Maar wij zijn niet de enige die mee kunnen doen..

kalligraferen wereld alfabetiseringsdag

Doe je mee?

Op Wereld Alfabetiseringsdag (8 september) kun jij een woord, een paar woorden of een gekalligrafeerde tekst wijden aan deze speciale dag. Het hoeft geen prachtig gekalligrafeerd stuk te zijn, maar het gaat om de intentie. Het leren. En het delen van de boodschap.

Wat heb je nodig?

 • De blogs over handlettering van hemelsblauw
 • Potlood
 • Gum
 • Kalligrafeer pennen
 • A4tjes

Aan de slag:

 1. Lees en bekijk de blogs over handlettering
 2. Bedenk een quote
 3. Oefen met potlood op een A4
 4. Schrijf de quote op een A4
 5. Schrijf het over met een kalligrafeer pen als je tevreden over je ontwerp bent
 6. Maak er een foto van en deel ‘m via de sociale media

kalligraferen wereld alfabetiseringsdag

Je kunt de poster hier downloaden!