Een theedoos, er is er in bijna elk huis wel een te vinden. De theedoos die ik had, was eigenlijk best saai… Donkerbruin met een logo van Simon Lévelt erop. Dat kan leuker! Kijken jullie mee?

In deze blog laten we jullie zien hoe je aan een oude (of nieuwe) theedoos je eigen twist kunt geven. En hoe kan het ook anders… dat doen we met handgeschreven letters.

Wat heb je nodig om een theedoos een beetje leuker te maken?


– Een houten doos zonder kijkgaatje in het deksel.

Het hoeft natuurlijk niet per se een theedoos te zijn!

– Schuurpapier
Ik gebruikte schuurpapier met een fijne korrel, je hoeft maar licht te schuren.

– Een tekst die je leuk vindt

– Papier
Dit kan gewoon wit a4 printerpapier zijn.

– Pennen
Ik gebruikte mijn eigen micron fineliners, maar elke soort fineliner zou moeten werken.

– Carbonpapier
Heb je geen carbonpapier? Als je een stukje verder leest, kom je een alternatief tegen 🙂

Stap 1


De theedoos die ik had was donkerbruin gelakt. Ik vond het niet zo mooi en het was ook niet zo fijn te beschrijven. Dus ging ik aan de slag met schuurpapier. Er moest flink geschuurd worden tot er mooi hout onder vandaan kwam!

Ook als jouw houten (thee)doos niet gelakt is, is het aan te raden om ‘m even licht te schuren zodat het materiaal wat je er op gaat gebruiken beter hecht.

Stap 2


Ga er even voor zitten (bij mij duurde dit wel een paar uur) en begin met het handletteren van je quote. Tip: knip of vouw het papier waar je op tekent net zo groot als de doos is, dan is het makkelijker met teksten positioneren etc.

Wil je graag op weg geholpen worden met handeltteren? Wij hebben deze en deze blog daarover geschreven. Wil je serieus aan het werk? We hebben ook een boek geschreven over handlettering, die vind je hier.

Stap 3


Heb je je tekst op papier staan? Leg dan een vel carbonpapier op de houten doos en daarbovenop je handgeletterde tekst. Heb je geen carbonpapier? Je kunt ook de achterkant van je papier vullen met potlood (op de stukken waar tekst staat). Wanneer je dan op de voorkant van je papier tekent, geeft het potlood een afdruk op de ondergrond waar je papier op ligt.

Trek nu alle letters over met potlood of met pen. De letters komen dan in het blauw (of grijs) op de houten doos terecht

Stap 4


Nadat het carbonpapier afgegeven had, ben ik er weer lichtjes overheen gegaan met mijn schuurpapier. Dit heb ik gedaan om het felle een beetje van het blauw af te halen zodat je dat later niet meer kunt zien. De truc is natuurlijk wel om precies zo te schuren dat je niet alles weer wegschuurt, maar dat je nog heel lichtjes de afdrukken van de letters ziet staan.

Stap 5


Als de doos helemaal stofvrij is van het eventuele schuren, kun je beginnen met het overtrekken met pen. Ik heb dat gewoon met mijn fineliners gedaan die ik normaal ook gebruik om te handletteren. Er zijn ook speciale pennen voor op hout en wie weet was dit niet al te best voor m’n pennen… maar het werkte wel! Deze laatste stap is wel een beetje een secuur klusje. Hout heeft veel reliëf, en daardoor kan je pen wel eens een richting op gaan die je zelf niet echt in gedachten had. Goed opletten dus!

Dit is mijn resultaat, thee drinken wordt opeens een stuk leuker 😉