Een pennenhouder… dat woord hadden wij al een poosje niet meer gehoord. Bijna retro! 😉 Maar wat nu als je zodra je je favoriete notitieboekje bij de hand hebt, altijd standaard je lievelingspen kwijt bent? Wij weten daar wel raad mee!

Via via kwamen we op de blog van Sew can She terecht (zitten best leuke DIY-projectjes tussen als je van naald en draad houdt!) waar we een artikel vonden over het maken van een pennenhouder voor op je notitieboekje of schetsboek, schrift, agenda… We hebben haar tutorial uitgeprobeerd en dat gaan we nu aan je laten zien. Voordeel: we hebben de tutorial even voor je herschreven naar het Nederlands, wel zo makkelijk!

Kleine disclaimer: Sew can She doet alles met haar naaimachine, en het ziet er dan ook gelikt uit. Wij hadden alleen beschikking tot naald en draad, en daarom ziet het er soms een beetje rommelig uit. Maar ach, dat is ook de charme van handmade, toch?

Wat heb je nodig om een pennenhouder te maken?


• Een stuk stof
• Een stofschaar
• Naald en draad
• Elastiek
• Spelden
• Een notitieboekje. Wij gebruikten een A5 boekje.

Stap 1


Knip drie stukken stof:
1 keer 7cm x 24cm
2 keer 7cm x 18cm

Stap 2


Vouw het stuk van 7cm x 24cm dubbel, over de korte zijde. Stoom / strijk de vouw er even goed in.
Stik hierna, op zo’n 5 mm afstand van de bovenkant, over de breedte. Aan de gevouwen kant dus.

Stap 3


Leg het dubbelgevouwen lapje bovenop een van de stukken van 7cm x 18cm. De open kant van de dubbelgevouwen stof, leg je gelijk aan de onderkant van het grote stuk.

Stap 4


Leg het elastiek bovenop de twee stukken stof. We gaan het elastiek aan één kant vastnaaien. In het geval van bovenstaande foto aan de linkerkant. Zorg er dus voor dat het dubbelgevouwen stukje stof aan de rechterkant is ‘uitgelijnd’, en het elastiek links.

Stap 5


Leg het stuk stof wat je nu over hebt over het geheel heen, als een soort dekentje (oeps, we hebben de boel per ongeluk omgedraaid. Op deze foto is het dus zo dat het elastiek rechts is uitgelijnd, en het dubbelgevouwen stuk stof links).

Stap 6


Speld alles aan elkaar vast door wat spelden door het elastiek te steken. Controleer goed of het elastiek echt tot de rand loopt en naai vervolgens langs de rand van de rechthoek, door alle lagen heen.

Laat links en rechts van het uitstekende stuk elastiek ongeveer een halve centimeter vrij.

Stap 7


Keer het werk nu binnenste buiten. Doe voorzichtig, je hebt maar een kleine opening om de stof naar buiten te halen. Je kunt eventueel sateprikkers gebruiken om de hoekjes goed ‘uit te deuken’.

Je hebt nu de basis van de pennenhouder af. De onderkant is open en dat ziet er zo uit:

Stap 8


Meet hoeveel elastiek je nodig hebt en schuif wat je overhebt naar binnen door de opening aan de onderkant van de pennenhouder. Zet het elastiek vast met een speld.

Stap 9


Naai nu langs de rand van de hele pennenhouder. Zorg ervoor dat je het elastiek goed vastnaait. Je kunt eventueel ook nog in het midden van dubbelgevouwen stof van boven naar beneden naaien, zodat je het zakje opdeelt in tweeën, of in drieën.

Wat vind jij ervan?