Foil lettering spreekt eigenlijk voor zichzelf: letters met folie. Weer een nieuwe techniek die je kunt toepassen op je handletter-creaties! We doen bijna niets anders meer… grapje natuurlijk 🙂 Lees snel verder als je wilt weten hoe het werkt.

Vorige week lieten we zien hoe je kunt handletteren met reliëf, deze week gaat het over glans! Glans toevoegen is eenvoudig, mits je de juiste apparatuur in huis hebt. Het belangrijkste item om dit te laten werken is een Laserprinter. De meeste mensen hebben een Inkjetprinter in huis, maar daar werkt het helaas niet mee. Heb je geen laserprinter en zit een aankoop er voorlopig ook niet in? Geen paniek! Met de embossingmaterialen uit deze blog in combinatie met een lamineer-apparaat, kom je ook een heel eind! We laten je eerst de traditionele manier zien, aan het eind van de blog vind het een alternatief met de embossingmaterialen.

Foil lettering

De basis van foil lettering bestaat uit laserjet inkt en hitte. Het werkt zo: de inkt uit een laserprinter is een speciaal soort inkt. De inkt kan na het printen nogmaals geactiveerd worden door het op te warmen. Als de inkt warm wordt, wordt het een beetje plakkerig. Als je er dan folie overheen legt en je papier goed heet maakt, blijft het folie plakken. Wanneer je het folie van het papier af trekt, blijft het folie vastzitten op de plekken waar inkt zat. De inkt uit een Inkjetprinter, werkt helaas niet op die manier. Die inkt is niet opnieuw te ‘activeren’.

Wat heb je nodig?


Papier

Ik heb hier een dubbele kaart gebruikt van 120 grams kraftpapier. Het werkt op veel soorten papier, de enige beperking is de capaciteit van je printer. Niet alle printers kunnen alle soorten papier aan.

 


Printer

Bij mijn ouders thuis stond nog een laserprinter, een HP LaserJet 2300, om precies te zijn. Echt een oudje, maar werkt nog prima! Deze printer van Brother is ook een goede, voor nog best een redelijke prijs. Je hebt geen kleurenprinter/inkt nodig, je werkt met deze techniek alleen met zwart.

 


Lamineer-apparaat

Ook weer een vergeten apparaat bij m’n ouders thuis (zo vind je nog eens wat) is het lamineer-apparaat. Het maakt niet echt uit wat voor apparaat je hebt, als ie maar goed heet kan worden. Bij Bol.com hebben ze ze bijvoorbeeld al vanaf €23,-.

 


Folie

Bij dezelfde webshop als waar ik mijn embossingpoeder kocht, heb ik ook folie gekocht van het merk TODO. Ik ben, net als over het poeder, niet helemaal tevreden over de kwaliteit. Het dekt niet altijd even goed en laat stukjes folie achter op plaatsen waar geen inkt zit. Gedeeltelijk mijn eigen fout, want ik wilde graag snel en goedkoop deze techniek proberen 🙂 Minc foil schijnt van goede kwaliteit te zijn, onder andere te koop bij Scrapdelight.

 

Hoe werkt het?


Stap 1: Zoek op internet naar een mooie tekst die je uit kunt printen. Je kunt ook zelf aan de slag gaan en een leuke quote handletteren en die inscannen. Print de tekst zwart wit uit met de laserprinter.

 


Stap 2: Knip stukjes folie ter grootte van je tekst. Het folie moet echt alle inkt bedekken. Ga zuinig met je folie om, maar niet te zuinig, anders zie je stukjes zwarte inkt in je eindresultaat 🙂

 


Stap 3: Vouw een A4 papiertje om het geheel heen, zodat je (kraft)papier en het folie enigszins beschermd wordt voor de hitte. Als je dit vergeet, plakt al het folie aan het eind aan de binnenkant van je lamineer-apparaat… niet echt handig 🙂

Stap 4: Laat je lamineer-apparaat opwarmen en schuif daarna je creatie met het blanke A4tje eroverheen het apparaat in en laat het er rustig aan de andere kant weer uitkomen. Ik doe het zelf twee keer achter elkaar, omdat mijn folie niet het allerbeste folie is en het zo misschien beter hecht.

 


Stap 5: Laat het folie een beetje afkoelen (gaat heel snel) en trek daarna voorzichtig het folie eraf. Je zult zien dat de letters blijven staan, met een folielaag!

 


Done!

 

Een alternatieve methode

Heb je geen laserprinter, maar wel een lamineer-apparaat en de embossing-benodigdheden uit de vorige blog? Dan ga ik je nu vertellen hoe je daarmee ook het effect van foil lettering kunt bereiken.
Het idee is hetzelfde: je verwarmt letters, die daardoor plakkerig worden. Het folie plakt aan de letters vast en zo onstaat foil lettering. Bij deze methode is het echter niet de inkt uit de laserprinter die warm wordt, maar hetgeen wat je geëmbossed hebt.

Stap 1: Volg alle stappen van het embossen.

Stap 2: Leg folie over de letters die je ge-embossed hebt.

Stap 3: Vouw een A4 over je papier en de letters heen, ter bescherming voor de hitte.

Stap 4: Laat je creatie door het lamineer-apparaat gaan.

Stap 5: Haal het folie voorzichtig van je papier af.

Tadaa!