Toen ik hoorde dat embossing weer hip was, dacht ik eigenlijk aan de techniek waarbij je gedeelten van het papier omhoog laat komen. Mooie techniek, maar dat is dan toch niet hip en nieuw? Dat klopt! Heat embossing, dat is waar we het over gaan hebben.

Heat embossing

Het effect van heat embossing is vergelijkbaar met het ‘ouderwetse’ embossen. Bij beide technieken komt er een voelbaar laagje reliëf op je papier terecht. Bij het embossen dat we van vroeger kennen wordt dat gedaan met speciale tools die een patroontje in de achterkant van het papier drukken, zodat dat patroontje aan de voorkant van het papier zichtbaar wordt. Bij heat embossing heb je iets meer materialen nodig.

Wat heb je nodig?


Papier
Ik heb het op verschillende soorten papier geprobeerd, maar niet alles werkte evengoed. Gewoon printerpapier werkte bij mij totaal niet. Aquarelpapier was ook geen succes. Wat wel goed werkt is karton, ik gebruikte karton van kraft en zwart karton.

 


Poeder
Je werkt bij deze techniek met poeder dat opgewarmd moet worden. Het poeder kun je in allerlei kleuren kopen bij hobbyzaken. Ik was pas bij Pipoos, daar hadden ze het niet meer en het werd ook niet meer geleverd. Misschien verschilt het per vestiging, je kunt altijd even langsgaan! Ik bestelde mijn poeder op Paperpads.nl. Een prima website en bezorging, maar de kwaliteit van het poeder vond ik niet bijzonder goed. Ik kocht de kleuren Lake blue, Silver Grey en Gold. Het poeder van WOW schijnt goed te zijn.

 


Langzaamdrogende (transparante) inkt
Om het poeder aan je papier te laten hechten, heb je langzaamdrogende inkt nodig. Ik heb een pen gekocht met aan de ene kant een dunne, stevige punt en aan de andere kant een flexibele brush-punt van VersaMark. Ik heb gekozen voor transparante inkt, omdat je zo zeker weet dat de kleur van je inkt niet door het eindresultaat heen schijnt.

 


Heat tool
Om het poeder te verhitten, heb je een heat tool nodig. Denk je nu: is een haardroger niet goed genoeg? Nee 🙂 Een haardroger blaast vooral lucht in de rondte, een heat tool verhit lucht en richt die op één specifieke plek. Ik kocht mijn heat tool bij Pipoos.

Hoe werkt het?


Stap 1: Teken met potlood datgene wat je ge-embossed (is dat een woord?) wilt hebben op papier. Ben je zeker van je zaak en wil je niet schetsen? Ga dan gelijk door naar stap twee en teken gelijk met je inkt pen.

 


Stap 2: Trek je tekening of letters over met de speciale pen met langzaam drogende inkt. Tip: Heb je een lange tekst? Doe dan één woord per keer. Het kan namelijk zo zijn dat als je aan het eind van je quote bent, de inkt van het eerste woord weer opgedroogd is 🙂

 


Stap 3: Strooi zo snel mogelijk na het aanbrengen van de inkt het poeder over het gedeelte heen waar inkt zit. Ik strooi er altijd liever te veel op dan te weinig.

 

Stap 4: Laat het overtollige poeder op een gewoon A4tje glijden en tik een paar keer op je papier om er zeker van te zijn dat alle losse poederkorrels weg zijn. Laat het A4 dienen als trechter en schuif zo het overtollige poeder weer terug het potje in.

 

Stap 5: Warm je heat tool op. Ik zet ‘m vaak aan en laat hem dan even in het wilde weg blazen zodat de lucht die er uit komt echt goed heet is als je gaat richten op het papier. Richt je tool op je papier en zorg ervoor dat je ongeveer tien centimeter afstand houdt tussen de hittebron en het papier. Bij mij dekte de laag niet in een keer. Ik weet niet of dat door het poeder komt of dat dat normaal is. Je kunt de stappen 2 tot 6 gerust nog een keer herhalen, zodat je een dubbele laag krijgt.

Blijf niet te lang op een plek hangen. Ga over de letters heen met de warmte en je zult zien dat het poeder smelt tot één geheel.

 

 

 

 

Tada! Zo simpel is het!

Wij vinden het een ontzettend gaaf effect hebben. Je moet even wat investeren (poeder, inkt en heat tool) maar je kunt met alles wel lang doen. De moeite waard dus!