Eigenlijk heb ik geen goede voornemens. Toch ben ik gestart met weer wat gezonder te gaan eten, en ook nog toevallig begin januari. In dat kader ging ik op zoek naar gezonde snacks. Want snacken, tja, dat doe ik nou eenmaal graag!

Omdat ik de filmpjes van Tasty altijd zo leuk vind, ging ik daar op zoek naar gezonde snacks. Ik kwam uit op geroosterde kikkererwten met allerlei soorten kruiden. In deze blog neem ik je mee in het bak- (en eet)proces.

Geroosterde kikkererwten

kikkererwten

In het filmpje laten ze vier soorten gekruide kikkererwten zien. Daarvoor werden wel veel kruiden gebruikt die ik normaal niet in huis heb, maar ja ik wilde het toch graag testen. Ik ging naar de supermarkt en kocht alle kruiden uit het filmpje.

De video gaat natuurlijk supersnel, dus tijdens het bereiden ervan heb ik ‘m meerdere keren op pauze moeten zetten.

kikkererwten

Als eerst was je de kikkererwten (ik had ze uit blik) en laat je ze uitlekken. Na het wassen heb ik ze gepeld en na het uitlekken nog drooggedept met een theedoek.

Versie 1

kikkererwten

Omdat ik één blikje kikkererwten had, maar wel elke variant wilde uitproberen, nam ik per keer 60 gram. Zo kwam ik per portie ongeveer op dezelfde hoeveelheid uit. Ik begon met een hartige variant. Ik mengde Italiaanse kruiden, knoflookpoeder en een paar druppels olijfolie door elkaar. In het filmpje laten ze parmezaanse kaas zien, maar dat had ik niet in huis en gebruik ik te weinig om speciaal hiervoor aan te schaffen. De smaak is daardoor misschien iets flauwer, maar dan weet ik in voor de volgende keer dat ik toch die kaas moet hebben 😉

Versie 2

kikkererwten

Voor versie twee mengde ik olijfolie, kaneel, honing en zout door elkaar. De maple syrup uit het recept is niet zo heel makkelijk verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten, dus gebruikte ik honing. Ik nam stiekem een likje uit de kom, wat een heerlijke combinatie!

Versie 3

kikkererwten

Na zoet komt weer hartig. Deze variant is een combi van pittige kruiden! Ik combineerde olijfolie, chilipoeder, komijnzaad, peper, en zout met elkaar. Weer nam ik een likje uit de schaal en pfoe, waar is het water? Wat is dit pittig zeg!

Versie 4

kikkererwten

De laatste schijnt naar de amerikaanse dressing Ranch te smaken. Hiervoor moest ik een mix maken van olijfolie, tijm, peterselie, uienpoeder, dille, knoflookpoeder en peper. Aparte smaak, maar niet verkeerd!

Nadat alle erwten een kruidenjasje hadden gekregen, legde ik ze op een plaat en schoof ik ze de oven in. Halverwege even husselen en na 30 tot 40 minuten kunnen ze uit de oven.

Beoordeling

En dan nu het proeven. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Ik had sowieso nog nooit kikkererwten op, maar kom me enigszins indenken hoe dat zou moeten smaken. Beetje poederig waarschijnlijk en met niet al te veel smaak. Ik houd totaal niet van meel-achtige structuren, dus ik hoopte erg dat ze knapperig zouden worden. Na de aangeraden 40 minuten vond ik ze er nog erg zacht uitzien. Ik heb ze 20 (!) extra minuten in de oven laten zitten. Eigenlijk ging dat bij alle variaties prima, behalve bij de zoete. Logisch ook wel, want suiker verbrandt natuurlijk helemaal. Die kwamen dus roetzwart uit de oven… helaas! Stiekem leken die me het lekkerst 😉 Misschien was tien minuten extra beter geweest, in plaats van 20. Ook beter voor je tanden 😉

De bereiding was makkelijk en bijna niet mogelijk om te laten misslukken. Behalve dan als je ze te lang in de oven laat… Toch twijfel ik of ik het nog eens zal maken. Ik denk dat ik toch liever borrelnootjes heb… oeps. Misschien is dat gezonde toch niet zo voor mij weggelegd. Ga jij ze proberen?

Annemarij probeerde eerder al een recept van Tasty, leestip!