Hoe doe ik dat?

Dat is een vraag die ik veel tegenkom als het gaat om bullet journaling. In deel 4 van deze serie laat ik je zien hoe je een pagina kunt vullen en welke tips en trucs je daarbij kunnen helpen!

Beginnen doe je met..

..potlood. Dat is iets wat ik heel vaak tegen mijn leerlingen zeg. Vandaag deel ik deze wijsheid ook met jullie, haha. Het tekenen of schetsen met potlood kan je helpen om te beginnen. Je kunt het namelijk weghalen. En daar zit gelijk een valkuil: gummen! Gummen is nog niet zo makkelijk. Dat heeft met drie dingen te maken:

  1. Het soort potlood: Lees hiervoor de tip die ik je gaf in deel 3.
  2. Het soort gum: Niet elke gum is van goede kwaliteit. De ouderwetse witte zachte gum vind ik ideaal. Ik maak gebruik van deze gum.
  3. Het soort papier: Als het papier een structuur bevat houdt het veel grafiet vast, dan zal gummen moeilijker gaan.

Wat helpt? Koop een goede gum. Houd het papier goed stevig vast tussen bijvoorbeeld je duim en wijsvinger en wrijf met je gum in kleine rondjes over het grafiet. Dit een tijdje herhalen zorgt voor wonderen. Houd je je papier niet goed vast? Dan kan er zomaar een grote kreuk ontstaan op je papier. Zonde!

Compositie

Waar zet je alles neer? Begin met het maken van een plannetje. Wat wil je weergeven? Ik wilde hier een overzichtspagina voor oktober maken en het leek me leuk om vormgeving te combineren met kaders waarin ik dingetjes op kon schrijven, zoals een to-do list, verjaardagen, belangrijke dagen etc.

De compositie geeft aan waar je bepaalde dingen op het vlak plaatst. De meeste mensen krijgen een goed gevoel bij het zien van een pagina waarbij de pagina netjes gevuld is. Er zijn nergens erg grote lege ruimtes en het ziet er ook niet krap en op elkaar gepropt uit. Begin bij het tekenen met de dingen die je in ieder geval wilt weergeven. Daarna kun je met tekeningen of patroontjes de lege stukken opvullen. Hieronder zie je hoe ik dat deed.

Schetsen

Schetsen maak je niet om exact over te tekenen. Gebruik de lijnen die je eerder met potlood maakte als richtlijn, maar voel je vrij om losse lijnen te trekken met je fineliner. Hierdoor krijgt het geheel een natuurlijk, handgemaakte indruk. Dat maakt jouw pagina uniek.

Kleuren met stiften

Vind je het lastig om te kleuren met stift, omdat je je irriteert aan de dikke, donkerder gekleurde overlappingen van de kleur? Dan is deze tip ideaal voor jou. Het is namelijk zonde om niet met stiften te kleuren, omdat de kleur vaak zo mooi intens is. Maak met stiften lange halen. Je tekent met de richting van het object wat je inkleurt mee en je maakt lange strepen. Zie je het verschil tussen foto 1 en foto 2 hieronder? Veel rustiger, netter en minder overlapping!

Highlighten

Schaf een witte gelpen aan, want die is ideaal voor bullet journalen. Met de witte gelpen kun je harde lijnen verzachten en kun je highlights toevoegen aan je tekening. De punaise is nu net iets minder vlak en de harde rode lijn is zachter geworden door ‘m iets te vervagen met de witte inkt.

Heb lef

Het kan erg leuk zijn om buiten de lijntjes te kleuren of in dit geval te schrijven. Heb je dat al eens geprobeerd? Ik vind het effect erg leuk!

Opvallen

Wil je iets laten opvallen? Dan is dit een heel eenvoudige manier: arceren. Ik raad je aan om het met een lichte kleur te doen, dan kun je de tekst nog lezen. Wel zo handig 😉

Weekoverzicht

Ik maakte ook een weekoverzicht voor de afgelopen week. Wil je weten hoe ik dit deed in een volgende blog? Reageer dan hieronder!

HEB JE DEEL 3 GEMIST?
KLIK HIER VOOR BULLET JOURNAL #3