Je ziet ze steeds meer: handgeschreven quotes. Toen Annemarij begon met het maken van handgeschreven kaarten was ik gelijk jaloers. Het was maar een probeersel en het zag er gelijk geweldig uit! Dat kan ik natuurlijk nooit, dacht ik. Denk jij dat ook? Dan is deze blog over handletteren voor jou!

Want… JE KUNT HET!

aan de slag met handletteren

Met een schetsblok met ruitjes en een opgeduikelde zwarte stabilo pen begon ik … Na de nodige bobbelige lijntjes wist ook ik rechte lijnen tevoorschijn te toveren en daarmee maakte ik m’n eerste letters.

Wat is dit verslavend! Ik ben niet te stoppen! Wil jij ook graag beginnen maar weet je niet hoe? Volg dan deze blogserie over handlettering.

In deze eerste blog laat ik zien wat je nodig hebt, waar je inspiratie vandaan kunt halen, welke tutorials leuk zijn om te volgen en wat een makkelijk lettertype is om mee te beginnen.

materiaal voor handletteren

handletteren benodigdheden liniaal stabilo fineliners potlood en gum

Om te beginnen heb je een zwarte stift/pen nodig met een niet al te dikke punt. Ik gebruik erg graag stabilo fineliners (ook leuk om te handletteren met kleurtjes!) of mijn iets dikkere Stabilo GREENpoint 0.8.

Schets je graag eerst met potlood? Kies dan een zacht b-potlood, bijvoorbeeld 2B. Wanneer je met potlood werkt, zorg er dan voor dat je een goede, witte gum hebt. Gummen met kleurtjes en prints zijn heel leuk, maar werken een stuk minder goed. Ik gebruik een extra zachte gum.

Als je houdt van rechte lijnen en letters, is het slim om voor het schetsen een ruitjes-schrift in de aanslag te hebben. Ik gebruik een tekenblok met 5×5 mm ruitjes van Oxford.

handletteren lettertype font

Hoewel ik zelf geen ster ben in rechte lijnen trekken, vond ik het wel een goed idee om met een rechte, strakke letter te beginnen. Het ruitjes-schrift kwam hierbij goed van pas.

Wil je liever eerst met potlood beginnen? Dat mag! Het is per persoon verschillend of je eerst wilt schetsen of niet. Soms gebeurt het dat wanneer je direct met pen begint, je strakkere resultaten krijgt. Pen kun je namelijk niet uitgummen, dus alles wat je neerzet moet wel goed gaan. Met potlood bestaat het gevaar dat je blijft gummen tot je de perfecte letter op papier hebt. Ik kan je vast vertellen: die perfecte letter gaat nog even duren. En dat geeft niets, het is handwerk.

Tip voor potloodgebruikers: druk niet te hard op je potlood bij het schetsen. Hoe harder je drukt, hoe lastiger het straks is om de overtollige lijnen weer uit te gummen. Wanneer je te hard drukt blijf je niet alleen potlood zien, maar ook groeven op de plek waar je getekend hebt.

strakke letters leren maken handletteren

handletteren handschrift omvormen

Wat ik eigenlijk het leukste vindt aan handletteren, is dat je je eigen handschrift kunt gebruiken. Je vormt ze als het ware om tot nieuwe letters. Maak je letters bijvoorbeeld eens extra smal en extra lang (dat verdraaide schoonheidsideaal ook ;)) en creëer zo van je eigen handschrift een nieuwe letter zoals op de afbeelding hierboven.

Tip: Schrijf, voordat je met hele woorden begint, het hele alfabet in een keer op. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar ook niet altijd zin in heb, maar ga toch maar even door. Het is goed om elke letter een keer geschreven te hebben voordat je aan woorden of zinnen begint.

handletteren alfabet handlettering simpel strak font

Als je eenmaal alle letters een keer hebt geschreven, begin dan met woorden. Het kunnen echte woorden zijn maar ook gekke woorden om het elkaar laten opvolgen van letters te oefenen.

Tip: Zorg ervoor dat de horizontale lijnen in je letters allemaal op dezelfde hoogte staan. Dit kan heel hoog, heel laag of juist in het midden zijn. In de afbeelding hierboven zie je ter hoogte van de stippellijntjes alle horizontale lijnen. Wanneer je dit op dezelfde hoogte houdt, zorg je voor rust.

Heb je de letter onder de knie? Ga dan aan de slag met variaties. Ik laat je er hier twee zien.

handletteren lettervariaties

handletteren naslagwerk

• Dit artikel bevat genoeg informatie om mee te starten, maar we vertellen nog veeeel meer in onze boeken over handletteren! Ben je benieuwd? Ons eerste boek vind je hier, het tweede boek vind je hier.

• Dit vinden wij een leuk Youtube kanaal met handige tutorials: Shayda Campbell.

• Leuke lettertypes om te gebruiken als inspiratie vonden wij op Pinterest.

• Deel twee uit deze serie vind je hier.

• Deel drie uit deze serie vind je hier.