MOM2BE

Vanaf vandaag komt er een nieuwe serie online op woensdag. Je kunt ongeveer twee blogs in de maand verwachten. De blogs worden geschreven door mij, Annemarij, de blonde van de twee. In het najaar van 2018 verwacht ik namelijk mijn eerste kindje. Ik heb ontdekt dat de zwangerschap veel met me doet en het lijkt me leuk en waardevol om daar dingen van te delen. Naast alle veranderingen in mijn hormoonhuishouding en lichaam, ben ik ook veel bezig met het worden van een minimalistische en budgetproof mama. Dat kan een uitdaging zijn en ik wil je laten zien hoe ik dat aanpak en ik hoop jou te inspireren!

Kinderwens

Ik heb vroeger altijd geroepen dat ik geen kinderen wil. O, en ook geen man trouwens. Ik zou alleen blijven en als ik dan toch een kinderwens zou krijgen, zou ik graag een kindje willen adopteren. Dat was mijn beeld van de toekomst, maar ook een bescherming. Ik durfde niet aan de man te beginnen, omdat ik dacht dat zo’n relatie niet blijvend zou zijn. Ik wilde geen kinderen, omdat ik dacht er toch niet voor te kunnen zorgen. Ik had niet zo veel vertrouwen in de mens en in mezelf en ik durfde me niet te binden. Inmiddels is daar wel het één en ander in veranderd. Ik ben inmiddels getrouwd met een kanjer van een man en sinds mijn 27ste kriebelt het bij ons; we zouden een klein baby’tje in ons leven wel erg leuk vinden.

Ben ik wel vruchtbaar?

Vanaf dat moment dacht ik dat ik niet vruchtbaar was. Het was geen gestoelde gedachte. Het was weer een bescherming. Stel je toch voor? Eerder was ik niet veel bezig met mijn kinderwens, maar nu kriebelde het ineens. Wat als dan blijkt dat ik helemaal geen kinderen kan krijgen? Ik vond de tijd rondom het ‘zwanger raken’ een hele spannende tijd. Per cyclus had ik twee weken rust. Dat waren de weken na mijn menstruatie. Dan kon ik in ieder geval niet zwanger zijn, maar liep ik ook nog geen belangrijke momenten mis. De laatste twee weken waren erg spannend. Was ik al zwanger? Ik voelde 101 dingen die daar op leken te wijzen en ik zocht me suf op internet naar bevestiging. Ik ben alle maanden dat ik niet zwanger bleek te zijn, ervan overtuigd geweest dat ik wel zwanger was. Je snapt hoe vermoeiend het is. 😉

Panisch

Ik was helemaal niet van mezelf gewend dat ik er zo mee bezig zou zijn. Ik schaamde me er dan ook voor. Met dat soort dingen was ik altijd heel nuchter, maar opeens werd ik panisch! Elke maand die het langer duurde dacht ik zekerder te weten dat ik helemaal niet zwanger zou kunnen raken. Ik besprak al met Pieter welke behandelingen ik wel en niet zou willen ondergaan, om zwanger te kunnen raken. Toen ik na een aantal maanden ontdekte dat ik toch zwanger (jeej!) was, kon ik mijn ogen niet geloven. Kon ik dan toch zwanger worden?

 

Zwanger raken

Aan het begin van mijn twintiger jaren dacht ik dat je zo zwanger zou raken. Hoe moeilijk kon het zijn? Zeker met een hele regelmatige cyclus als de mijne. Maar zo simpel is het niet en dat maakt het mooi en ontzettend spannend tegelijk. Het mooie eraan vind ik dat je er zelf niets over te zeggen hebt en dat is ook gelijk het spannende eraan. Het overkomt je wel of niet, zo voelt het. Vrienden van ons vertelde dat het bij hen langer duurde voor ze in verwachting waren, dan ze gedacht hadden en dat zette me aan het denken. Blijkbaar kon het gerust een jaar of langer duren en dat hoeft niet te beteken dat je minder vruchtbaar bent. Met dat in ons achterhoofd begon het proces van zwanger raken.

Zwangerschapssymptomen

Maar na een maand dacht ik al, o help! Wat als ik een jaar lang in spanning zit. Ik zocht alle symptomen op van een beginnende zwangerschap en vergeleek mezelf ermee. Het was elke keer weer BINGO! Maar ik was niet zwanger. Ik zal je uitleggen hoe dat komt. Ten eerste verschillen de symptomen van een beginnende zwangerschap erg per vrouw. Daarnaast lijken de symptomen van een beginnende zwangerschap heel erg op de symptomen van een naderende menstruatie, denk dan aan opgeblazen gevoel in de buik, eetbuien, vermoeidheid, stemmingswisselingen etc. Het meest betrouwbare symptoom is dan het uitblijven van een menstruatie, al kun je die ook ‘uitstellen’ door te denken dat je zwanger bent. Mijn tip is om door te zetten tot de laatste dag van je cyclus en dan de volgende dag een zwangerschapstest te doen. Dan weet je het echt zeker! Mocht je een onregelmatige cyclus hebben? Houdt dan ongeveer 4 maanden het aantal dagen van je cyclus bij en bereken het gemiddelde aantal dagen. Op die dag doe je dan een test. Menstrueer je na een aantal dagen nog niet? Doe dan weer een test.

App

Ik vond het heel handig om een app te gebruiken om een beetje zich te krijgen op mijn cyclus. Dit werkt niet voor iedereen, maar ik vond het fijn. Je bent misschien wat meer gefocust op je cyclus, maar dat was ik toch al. 😉 Nu hoefde ik niet zelf te rekenen, maar kon ik het in één blik zien. Ik gebruikte de app Menstruatiekalender, maar je hebt veel meer fijne apps:

Probeer eens welke app je fijn vindt. Vind je het te spannend of te ingewikkeld om het in te vullen? Lekker laten gaan!

Ovulatietesten

Mocht je het lastig vinden om te bepalen wanneer je het meest vruchtbaar bent? Dan kun je ovulatietesten doen. Zelf vind ik het waardeloze testen en werd ik daar wel heel zenuwachtig van. Deze testen geven namelijk over het algemeen elke dag een streepje aan, maar op de dagen dat je het meest vruchtbaar bent is het streepje donkerder. Ik vond het vergelijken een ramp en wanneer is het streepje het donkerst? Dat moet je een beetje gokken. Er zijn wel testen die bijvoorbeeld een smiley aangeven, maar die zijn heel duur en omdat je er veel van gebruikt tijdens een cyclus vond ik het dat ook niet waard. Er zijn ook heel veel andere opties om te ontdekken wanneer je het meest vruchtbaar bent, onder andere door je cervixslijm te onderzoeken.

Conclusie

Zwanger worden kan heel spannend zijn. Schaam je je er niet voor om er veel mee bezig te zijn, dat hoort een beetje van het proces en daar ben je een vrouw voor. Vind je het lastig om net als ik de controle los te laten? Dan zal het spannend voor je zijn. Bedenk van te voren dat de symptomen die je overal langs ziet komen je op het verkeerde been kunnen zetten. Probeer rustig te blijven en af te wachten tot de laatste dag van je cyclus. Bedenk dat het niet betekent dat je onvruchtbaar bent als het langer duurt, dan je zou verwachten. Je kunt altijd een afspraak maken met de huisarts als je het niet vertrouwt. Je kunt dit sowieso doen nadat je een jaar lang probeert zwanger te raken. Probeer het los te laten, wij waren uiteindelijk heel snel in verwachting van ons eerste kindje, ook al leek het eeuwen te duren.

Over welke MOM2BE thema’s wil jij lezen de komende maanden? Laat een reactie achter via social media of hieronder.