Textiel opleuken met transferpapier… Je kent het wel, je print iets uit, strijkt het op een T-shirt en tadaa, je hebt een gepersonaliseerd kledingstuk. Wij kennen het ook, maar hebben het eigenlijk nog nooit geprobeerd! Daar komt nu verandering in. We vonden bij Action transferpapier dat ook op donker textiel gebruikt kan worden (dat is nieuw voor ons), en dus gingen we overstag. Lees je mee?

Transferpapier van Action, wat zit er in de verpakking??

transferpapier action inhoud verpakking
We zijn het bonnetje kwijt (what else is new…) maar de prijs ligt ins ons geheugen zo rond de €3,-
Voor dat bedrag krijg je:
• vier A4-vellen voor op licht textiel
• één A4-vel voor op donker textiel
• één A4-vel hittebestendig papier

Eerste indruk: apart dat er maar één vel voor op donker textiel bij zit. Zouden ze zelf misschien weten dat het niet zo best werkt? Of is het misschien kostbaarder in de productie?

Hoe werkt het?

Op de verpakking staat wat informatie, maar het is nogal beknopt, en je moet het wel echt even vier keer lezen voor je ‘m snapt. We hebben het even voor je geprobeerd te ‘vertalen’ 😉

Stap 1

transferpapier action printen op textiel
Zoek een leuke afbeelding, of maak er zelf een 🙂 Wij handletterden een quote. Wil jij dat ook en heb je een beetje hulp nodig? Lees dan onze handletterblogs (deel 1,2,3), of schaf ons boek over handletteren aan.

Stap 2

transferpapier action printen met inkjet printer
Voor op donker textiel:
print de afbeelding positief uit op de onbedrukte kant van het transferpapier. De kant met de ruitjes zit dus onder. En even over dat positief… dat hebben wij ook moeten googelen. Positief betekent niet in spiegelbeeld. Ohja, duhh. De cactusjes zijn voor op donker textiel.

Voor op licht textiel: print de afbeelding in spiegelbeeld uit op de onbedrukte kant van het transferpapier. De kant met de ruitjes zit dus onder. De quote is voor op licht textiel.

Het verschil tussen drukken op donker en licht textiel lijkt ‘m dus onder andere te zitten in het positief of in spiegelbeeld printen.

Laat de print nu ongeveer 30 minuten drogen.

Stap 3

transferpapier action afbeelding uitknippen
Knip je afbeelding uit met een marge van ongeveer 5 mm rondom en met ronde hoeken.

Let op! We hebben bij de eerste test gemerkt dat wanneer je de stappen volgt voor op donker textiel, je de afbeelding helemaal tot aan de randen moet uitknippen. Zonder witte rand van 5 mm eromheen dus. Bij dit papier is het namelijk zo dat alles van transferpapier wat je op het textiel legt en gaat strijken, ook op het textiel terecht komt. Bij de versie op licht textiel wordt alles wat ‘wit’ is gelaten op je vel transferpapier op het textiel uiteindelijk ’transparant’. Op de versie voor op donker textiel is dat niet zo. Wij hadden dit hartje (een beetje slordig) uitgeknipt, in de verwachting dat het blauwe op de stof terecht zou komen. Nee hoor! Alles kwam, eenmaal gestreken, op de stof terecht, kijk maar:
transferpapier action printen op donker textiel

Stap 4

Verwarm je strijkijzer tot de maximale temperatuur. Tip: zet de stoomfunctie even uit 🙂

Stap 5

Voor op donker textiel:
transferpapier action printen op donker textiel
Haal het ruitjespapier van de achterkant van het vel transferpapier af.

transferpapier action bakpapier of hittebestendig papier
Leg de afbeelding dan met de geprinte kant naar boven op de stof. Leg daar bovenop het hittebestendige papier.

Voor op licht textiel:
transferpapier action printen in spiegelbeeld
Leg de afbeelding op de juiste plek op de stof, met de geprinte kant naar beneden.

Daar zit dus inderdaad het verschil tussen het transferpapier voor op donker en licht textiel. Wanneer je op donker textiel wilt strijken, doe je dat met de print naar boven. Daarom hoeft de print dus ook niet in spiegelbeeld. Wanneer je op licht textiel strijkt, moet je dat met de print naar beneden doen. Daarom print je in dat geval in spiegelbeeld.

Stap 6

Strijk met ronddraaiende bewegingen en met een constante druk. Het hecht het best als je ook de randen van de afbeelding goed raakt met het midden (heetste punt) van het stijkijzer. Heb je een afbeelding ter grootte van een hele pagina? Strijk dan 90-120 seconden. Is ‘ie ter grootte van een halve pagina? Dan heb je volgens de verpakking genoeg aan 60-90 seconden.

Het eindresultaat

hemelsblauw DIY blog transferpapier op licht en donker textiel

We hebben misschien iets te hard gestreken op de mouw van het T-shirt (oeps) omdat je de naad van de andere kant van de mouw erdoorheen ziet komen. Op de foto is dat gelukkig zichtbaarder dan in het echt.

Ons oordeel

Het eindresultaat is verrassend mooi geworden! Je ziet op het linnen tasje nog heel licht het transparante gedeelte tussen de letters, maar alleen als je ‘m precies goed in het licht houdt. Niet storend dus. Ook op donker textiel is het effect mooi. Het enige nadeel is dat wanneer je een leuke print voor op je donkere textiel hebt gevonden, je alles helemaal precies moet uitknippen omdat anders het wit ook mee ‘getransferred’ word. Erg gedetailleerde prints zijn dan ook niet aan te raden. Tenzij je heel goed bent in knippen natuurlijk 🙂

Over de kwaliteit kunnen we verder nog niet zo veel zeggen. We zijn wel een beetje bang dat na een draai in de wasmachine de print er een stuk minder goed op zit… Maar heb je hier korte-termijnlol van? Jazeker!