Hoe begin je?

Voor we beginnen met illustreren moeten we eerst een aantal obstakels aan de kant schuiven. Wij wilden erg graag illustreren, maar waren onzeker over ons kunnen. Het duurde lang voor we echt begonnen. Herken je dit? Lees hieronder wat ons hielp.

Tip 1. Voor als je denkt dat je niet goed kunt tekenen

Wij dachten dat onze illustraties alleen goed zouden zijn als ze zouden lijken op de werkelijkheid, dat wat je in het echt ziet. Waarschijnlijk herken je dit gevoel, omdat ieder mens dat van nature heeft. We willen iets scheppen wat lijkt op dat wat we zien, omdat dat de werkelijkheid/waarheid is waar we deel van uitmaken.  Maar het is niet waar, dat alleen die illustraties goed zijn. We leggen het uit aan de hand van een opdrachtje.

Opdracht 1. Klik op de afbeelding hieronder en zoek 3 illustraties op waar jij fan van bent, bekijk de illustraties en beantwoord de volgende vraag: Lijkt dat wat de illustrator tekent op dat wat je in werkelijkheid ziet?

Het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’. Bij ons was dat zo. Illustraties kunnen op heel veel manieren goed zijn. De kleuren kunnen heel mooi zijn, de illustratie kan goed zijn omdat het past bij de sfeer of het gevoel dat het moet uitstralen, de illustratie kan grappig zijn en nog veel meer dingen.

Stop dus met denken dat jouw illustraties niet goed zijn, dat zal het plezier in de weg staan en illustreren is juist zo leuk!

 

Tip 2. Voor als je niet durft te beginnen

Wij vinden het erg eng om op een leeg blad te beginnen. De eerste streep is dan zo bepalend. Daarom hebben we de volgende tips als je het lastig vind om te beginnen met tekenen.

Vermijd blanco papier

Het is heel moeilijk om dat perfect witte blanco velletje te doorbreken. Kies daarom eens voor ruitjes- of dotted papier. Nog een bijkomend voordeel is dat je dan ook gelijk recht tekent. Wij vinden dat (als controlefreakjes) erg fijn.

Gewoon beginnen

Dit klinkt heel eenvoudig, maar zo voelt het vaak niet. Wij stellen voor om te beginnen met het zetten van een kras, kringel of krul op je blad. Dit zorgt ervoor dat je geen druk ervaart bij je eerste tekening, je hebt namelijk de eerste tekening al gemaakt. De tweede kan nu altijd alleen maar beter worden! Als je deze eerste krabbel met potlood maakt, kun je ‘m altijd nog weghalen.

 

Tip 3. Voor als je geen inspiratie hebt

Het is handig als je weet wat je wilt tekenen, dan heb je een doel. Vind je dat lastig? Teken dan eens iets uit je directe omgeving. Vaak levert dat hele mooie illustraties op. Vind je dat nog lastig? Maak dan iets van de kras, kringel of krul die je bij ‘gewoon beginnen’ hebt gemaakt. Als je eenmaal op gang geholpen bent, komt de inspiratie vaak vanzelf.

Als je deze tips ter harte hebt genomen ben je klaar om echt te leren illustreren. Wil je weten hoe jij kunt leren illusteren? Download dan de gratis PDF hier!