Al sinds ik een auto bezit, ben ik lid van de ANWB. Voor je weet maar nooit… Elke maand word ik daarom verblijd met hun tijdschrift: kampioen. Ik kijk vaak even naar de voorkant, lees twee pagina’s en leg ‘m daarna weg. Maar in het nummer van oktober viel mijn oog op de achterkant, de kidspagina. Er staat een leuke DIY met bakpapier op die ik jullie niet wil onthouden.

In het kader van de herfst en zichtbaarheid in het donker laten ze zien hoe je van bakpapier en wat andere simpele benodigdheden een lampion kunt maken. En hij is geschikt voor kinderen van 8 tot 88… aan de slag dus!

Voor deze blog heb ik ‘m wel iets aangepast en er geen lampion maar een waxinelichthouder van gemaakt.

Aan de slag met bakpapier

Stap 1

bakpapier lampion maken
Knip twee stroken van 15 x 30 cm uit vellen bakpapier.

bakpapier lampion maken
Op een van de vellen trek je twee horizontale lijnen over de hele lengte van het papier. De ene lijn 2,5 cm van de onderkant, de andere op 2,5 cm afstand van de bovenkant.

Stap 2

bakpapier lampion maken
Handletter of teken binnen het kader wat je net gemaakt hebt iets wat jij leuk vindt. Ik koos voor een leuke herfst tekst. Het papier is een beetje glad dus een pen/stift hecht niet zo goed en vlekt snel. Ik combineerde een zwart kleurpotlood met m’n stabilo in verschillende lagen en dat werd mooi!

Wil je graag handletteren maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij schreven er wat blogs over.

Stap 3

bakpapier lampion maken
Is je creatie af? Plak dan de andere strook bakpapier eroverheen. Je kunt dat doen door de onder en bovenranden aan elkaar te lijmen. Zorg dat er geen lijm komt in het gedeelte waar je getekend of gehandletterd hebt.

Stap 4

bakpapier lampion maken
Om het lampje te laten staan, kun je twee stroken van stevig papier aan de onder- en bovenkant plakken. Knip daarvoor twee stroken van 2x30cm uit en plak ze op het bakpapier.

Stap 5

bakpapier lampion maken
Bevestig nu de uiteinden van het papier aan elkaar, zodat er een rondje ontstaat. Dit kun je doen door het papier aan elkaar te nieten, maar met lijm gaat vast ook goed.

Stap 6


Zet een waxinelichtje in het midden van het rondje en steek ‘m aan. Ik gebruikte een groot waxinelicht. Je lamp is klaar! Leuk toch? Bedankt ANWB! 😀

LET OP:
Bakpapier kan natuurlijk tegen flink wat hitte, maar het blijft wel gewoon papier en is extreem snel ontvlambaar. Kijk dus uit met het waxinelichtje en houd goed in de gaten of het papier niet te warm wordt en/of te dicht bij de vlam is. Een veilig alternatief is een waxinelichtje op batterij, vaak te verkrijgen bij xenos of de Action.