Wat is een IKEA Hack?

‘Hacks’ zijn slimme trucjes om je leven nèt wat simpeler te maken. Meestal zijn het gemakkelijke trucjes, waarvan je wilde dat je ze eerder wist. Bijvoorbeeld zoiets als deze hier. Nooit meer nieuwe avocado’s kopen ;).

‘IKEA Hacks’ zijn gecustomizde standaard meubels en accessoires van de IKEA. Door ze te veranderen hebben ze niet meer de standaard en soms wat eenvoudige ‘IKEA-look’. Zo kun je gemakkelijk de meubels van de IKEA aanpassen aan je eigen stijl en er helemaal iets van jou van maken. Leuk hè?

IKEA Hack [1]

Vandaag deel ik mijn eerste IKEA Hack met je. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van een accessoire van de IKEA, namelijk deze planksteun. Ben je benieuwd wat je ervan kunt maken? Lees dan snel verder!

planksteun ikea hack hemelsblauw

Wat heb je nodig?

 • Planksteun (bij IKEA te koop voor €1,50)
 • Boormachine met 8 mm boortje
 • Snoer, stekker en fitting (ik kocht het bij stoersnoer.nl)
 • Lichtbron (ik wil deze!)
 • Schroeven (2x)

Aan de slag:

 1. Kies een snoer, stekker, fitting en lichtbron naar keuze. Neem even een kijkje bij stoersnoer.nl, ze hebben daar zoveel leuks en er is nu ook een echt winkeltje in Dordrecht!
 2. Koop de planksteun bij IKEA
 3. Er zijn twee gaten die je normaal gebruikt om de plank aan de steun te bevestigen. Deze gaten boor je door met het 8 mm boortje
 4. Door daarnaast in het schuine gedeelte een gat, zodat daar het snoer doorheen kan. Boor het gat parallel aan de rechte kant van de steun. Zie afbeeldingen hieronder
 5. Maak de stekker vast aan het snoer. Weet je niet hoe? Dit filmpje van Snoerboer is heel handig!
 6. Steek het snoer door de drie uitgeboorde gaten
 7. Maak de fitting vast aan het snoer. Weet je niet hoe? Bekijk het filmpje van stap 5
 8. Draai de lichtbron in de fitting
 9. Hang de steun aan de muur en…

Klaar!

stoersnoer hemelsblauw ikea hackboren ikea hack hemelsblauwfitting vast aan de lamp ikea hack hemelsblauweindresultaat