Vandaag delen we een bijzondere DIY met je: handletteren met draad! Iedereen kent waarschijnlijk wel die prachtige kunstwerken bestaand uit draad en spijkers. We zijn al jaren fan en we dachten: dat kunnen wij toch ook?

Daarom hebben we een kunstwerk gemaakt met draad en spijkers, maar dan met letters! We laten je stap voor stap zien hoe we dat gedaan hebben.

Wat heb je nodig?

 • Een houten ondergrond.
  Wij hebben bij de bouwmarkt een plank gehaald van 80×30 cm
 • Spijkers met een platte kop van 1,4mm doorsnee en met een lengte van 2,5 cm
  Er gaan in dit projectje best een hoop spijkers zitten, dus zorg dat je genoeg hebt! Wij haalden een doosje van 600 stuks en hebben net iets minder dan de helft gebruikt
 • Een hamer
 • Draad in jouw favoriete kleur(en)
  We hebben gekozen voor borduurgaren, en dan 1 draadje uit een streng. Het dunste wat er is dus. Je kunt dit ook met grover garen of meer draadjes doen. Net wat jij mooi vindt!
 • Een mooi woord om te handletteren op A4 papier
 • (Washi)tape om papier aan het hout te bevestigen
 • Tijd
  Het is niet even een klusje voor op een verloren vrijdagavond. Het neemt best wat tijd in beslag (wij zijn meerdere uren bezig geweest), maar het eindresultaat is er dan ook naar!

Stap 1

Heb je een woord gekozen? Meet dan op hoeveel a4tjes op je plank passen en plak deze vast met een tapeje. Begin dan met het handletteren van het woord. Heb je daar hulp bij nodig? Wij leggen je de basisprincipes uit in deze en deze blog.

Tip: teken alleen de buitenlijnen van de letters. Je gaat straks namelijk de spijkers op de buitenlijnen slaan.

Stap 2

Staat je woord? Check nog even of de a4tjes goed vast zitten, zodat ze niet kunnen verschuiven tijdens het spijkers slaan. Sla spijkers op de lijnen van je letter met ongeveer 1 cm afstand tussen twee spijkers. Is het soms iets meer, soms iets minder? Geeft niets, dat maakt het juist leuk en speels. Je slaat de spijkers dus door het papier heen. Sla de spijker zo diep in de plank dat er nog ongeveer 1,5 cm uitsteekt aan de bovenkant. Zo zitten ze goed stevig en heb je nog voldoende ruimte om straks je draden te spannen.

Stap 3

En? Zijn je onder/boven/zij/over-buren al langs geweest? Best een kabaal dat getimmer 😉 Als je alle letters ‘bespijkerd’ hebt, kun je voorzichtig de papieren los trekken. Je trekt ze als het ware over de spijkers heen van de plank af. Doe voorzichtig, je wilt geen spijkers meetrekken. Bij ons ging het in een keer goed. Maar misschien hebben wij wel heel hard zitten timmeren en kunnen de spijkers er met geen mogelijkheid meer uit 😉

Stap 4

Nu begint het leukste, maar meest tijdrovende klusje: het spannen van de draden! Wij zijn begonnen met één ondergrondkleur voor alle letters. Zorg ervoor dat alle spijker-lijnen afgekaderd zijn met draad. Begin in een hoek, knoop je draad aan de spijker en ga alle spijkers af. Wij begonnen in de linkerbovenhoek van de D. Vanuit daar gingen we steeds een spijker naar beneden en sloegen bij elke spijker de draad 1 keer om de spijker heen. Wanneer je alle buitenlijnen hebt gehad, begin je met het binnenwerk. Daar kun je doen wat je wilt, van links naar rechts, van boven naar beneden: alles kan! Het is de bedoeling dat het daar juist een beetje een chaos van draad wordt.

Je kunt je kunstwerk uit meerdere lagen opbouwen. Het ligt er aan welke soort draad je gebruikt of je na één ronde de letters al duidelijk ziet of niet. In ons geval moesten we meerdere lagen toepassen omdat het draad te dun is om in een keer te zien. De lagen kun je allemaal dezelfde kleur maken, maar je kunt ook verschillende kleuren gebruiken! Beide mogelijkheden geven een leuk effect.

Veel plezier! We zijn benieuwd naar jullie creaties!