Aquarellen

Annemarij is niet zo goed in het met de hand aquarellen. Daarom probeerde ze het eens in Photoshop. Dat beviel zo goed dat we er vandaag een blog over schrijven. Je kunt namelijk in Photoshop het idee nabootsen dat je een afbeelding met aquarel hebt ingekleurd. Hoe? Dat zie je vandaag in de blog in 20 afbeeldingen. Het is handig om al wel een beetje ervaring te hebben met Photoshop. Heb je dit niet? Lees deze blog dan eens!

Aan de slag met Photoshop

1 Maak eerst met pen en papier een tekening of handletterquote naar wens. Scan de tekening in en open de tekening in Photoshop. Dat doe je als volgt: File > Open > Zoek het gescande bestand op > Enter.

aquarel photoshop hemelsblauw

2 We gaan je laten zien hoe je de goede kwast in Photoshop kunt vinden om het aquarel effect te krijgen. We gebruiken daarvoor de Brush Tool met sneltoets ‘B’.

aquarel photoshop hemelsblauw

3 Om er zeker van te zijn dat je dezelfde kwasten ziet, moet je de kwasten even resetten. Dat doe je door bovenin het scherm te klikken op het kleine driehoekje bij de blauwe pijl. Klik op het tandwieltje  in de groene cirkel en klik vervolgens op Reset Brushes. Nu heb je de kwasten gereset en kunnen we de juiste kwast kiezen. Kies de zesde kwast van links, als je er even met je muis boven blijft hangen verschijnt de tekst ‘Hard Round Pressure Opacity’. Klik op de kwast. We hebben de goede kwast te pakken!

aquarel photoshop hemelsblauw

4 We gaan een nieuwe laag aanmaken. Klik op het icoontje onder de blauwe pijl.

aquarel photoshop hemelsblauw

5 De nieuwe laag kun je rechts zien, zie blauwe pijl

aquarel photoshop hemelsblauw

6 We gaan nu de laag met de tekening naar de voorgrond slepen. Je pakt deze laag vast door op de laag te klikken aan de rechterkant. De laag heet ‘Vector Smart Object’. Je houdt de laag met je muis vast en sleept hem naar boven. Hij komt nu bovenaan het lagenlijstje te staan (zie oranje pijl). Dat betekent dat het de bovenste laag is.

aquarel photoshop hemelsblauw

7 We gaan nu de witte achtergrond van de tekening weghalen. Het is belangrijk dat de laag waarin je wil werken ook ‘aan’ staat. Een laag staat aan als het aan de rechterkant een blauwige kleur heeft, zie afbeelding bij stap 6. Je zet een laag aan door erop te klikken. Om de achtergrond weg te halen maken we gebruik van het gummetje, de Eraser Tool. Klik met je rechtermuisknop op de tool en je ziet drie gummetjes tevoorschijn komen. We gaan werken met de Magic Eraser Tool. Dit is een gummetje wat grote vlakken in één keer weghaalt. Ideaal als je een egale achtergrond wilt weghalen!

aquarel photoshop hemelsblauw

8 Klik op de Magic Eraser Tool en vervolgens op de vlakken in de tekening die je weg wilt halen. Als een vlak weggehaald is ontstaan er wit en grijze blokjes. Dit betekent dat het deel van de tekening nu doorzichtig is.

aquarel photoshop hemelsblauw 9 Omdat het lastig te zien is of alle witte delen die je weg wilt halen ook echt weg zijn, laten we een handige tip zien. Hiervoor hebben we Layer 1 nodig. Klik op die laag aan de rechterkant (zie oranje pijl). Hij licht blauw op.

aquarel photoshop hemelsblauw

 

10 Klik op de Rectangle Tool, met sneltoets ‘U’. We gaan de laag bedekken met een gekleurd rechthoek. Dit doen we door links bovenin de laag, net voorbij de tekening (dus in het donkergrijze) te klikken met de linkermuisknop en al slepend een rechthoek te trekken over de hele laag. Laat de muis los, er ontstaat een gekleurd vlak.

aquarel photoshop hemelsblauw

11 Het is handig om een donkere kleur te hebben in het vlak, omdat je dan goed kunt zien waar het nog wit is. Photoshop gebruikt automatisch de kleur die je als laatste gebruikt hebt. Wil je dit wijzigen? Klik dan binnen de groene cirkel om een andere kleur te kiezen.

aquarel photoshop hemelsblauw

12 Klik weer op de laag met de tekening (Vector Smart Object) aan de zijkant. Nu kies je weer de tool die we in stap 8 gebruikten. Gummen maar! Wil je het allemaal van wat dichterbij bekijken? Gebruik Ctrl + om in te zoomen en Ctrl – om uit te zoomen.

13 We gaan het gekleurde vlak nu wit maken. Dit doe je door op de Rectangle-laag te klikken (dit was eerst Layer 1) en vervolgens op de Rectangle Tool te klikken (zie stap 10). We gaan de kleur aanpassen, dus klik op het gekleurde vlakje naast Fill. Klik op het witte vlakje.

aquarel photoshop hemelsblauw

14 De achtergrond is weer wit en we gaan eindelijk aan de slag met de Brush Tool, met sneltoets ‘B’.

aquarel photoshop hemelsblauw

15 Om te bepalen met welke kleur je wilt werken klik je op het gekleurde vlakje binnen de groene cirkel.

aquarel photoshop hemelsblauw

16 Je kunt het cirkeltje in de groene cirkel slepen over de kleuren. Wil je een heel andere soort kleur? Verschuif dan de witte pijltjes aan weerskanten van de regenboogbalk. Tevreden met de kleur in het cirkeltje? Klik op OK om de kleur te gebruiken.

aquarel photoshop hemelsblauw

17 Let goed op dat de Rectangle-laag aanstaat (zie oranje pijl). Dan kun je gaan schilderen! De aquarellaag komt ‘onder’ je tekening.

aquarel photoshop hemelsblauw

18 Bij deze kwast is het zo, dat als je nog een keer over de vorige ‘verflaag’ heen gaat, dat het dan feller wordt. Dit geeft het leuke aquareleffect. Kijk maar eens goed naar de afbeelding. Zie je het? Ben je niet tevreden over het effect? Is het de fel of te subtiel? Verander dan de waarden in de groene cirkels. Dit doe je door op het driehoekje te klikken en vervolgens aan een balkje te schuiven. Het resultaat zie je pas als je weer gaat schilderen. Dit is een kwestie van proberen totdat je de voor jouw perfecte waarden hebt.

aquarel photoshop hemelsblauw

19 Je kunt ook de grootte van de kwast aanpassen. Dit doe je door te klikken binnen de groene cirkel en te slepen bij de blauwe pijl. Hoe groter de waarde, hoe groter de kwast. Je kunt het effect zien als je de kwast weer gaat gebruiken.

aquarel photoshop hemelsblauw

20 Maak ‘m af naar wens! 🙂

aquarel photoshop hemelsblauw

Durf jij het aan?