Ben je al begonnen met handletteren? Dan is deze blog voor jou gemaakt! Is dit je eerste keer? Lees dan eerst even de eerste blog in deze serie over handletteren. In deel één heb ik verteld over makkelijke, strakke letters om mee te beginnen. In deze blog, deel twee dus, ligt de focus op sierlijke letters.

let's go!

Voor sierlijke letters moet je eigenlijk weer even terug naar de basisschool. Daar leerde je als het goed is aan elkaar schrijven. Deze manier van schrijven komt bij het maken van sierlijke letters goed van pas.

Ik moest zelf echt even nadenken over hoe sommige letters er ook alweer uit zagen, ik schrijf nooit meer vast. Mijn eigen handschrift is eigenlijk meer een ongeregeld zooitje, soms ook echt onleesbaar. Ik krijg het nog voor elkaar om bijvoorbeeld in het woord rolberoerte de r op drie verschillende manieren te schrijven. Totaal niet consequent dus.

Ben jij ook even kwijt hoe de letter van de basisschool er uitzagen? Om je geheugen op te frissen, heb ik een plaatje gevonden van alle letters uit het alfabet.

schrijfletters handletteren basisschool

Wat ik zelf mooi vind van aan elkaar schrijven, is dat er ritme in de letters zit. Schrijf je bijvoorbeeld het woord luilak, zorg er dan voor dat de lus van de L, de L en de K ongeveer even groot zijn. Ook is het het mooist als je elke letter ongeveer evenveel tussenruimte geeft. Maar… verlies je niet in perfectie (guilty) want handletteren heet niet voor niets HANDletteren. Je maakt alles met de hand dus mag het er ook best zo uit zien.

dik, dun, enkel, dubbel

Ik laat je drie verschillende letters zien.

Één: een enkele lijn
Twee: een dubbele lijn bij alle neergaande lijnen (wil je hier meer over weten? Scroll even verder, daar leg ik je dit principe uit)
Drie: een letter met dubbele lijnen en een opvulling

kalligrafie kalligraferen handletteren

Als je je letter een dubbele lijn geeft, kun je dat doen volgens het principe van faux calligraphy. Misschien heb je wel eens gekalligrafeerd, dan herken je de beweging al. Wanneer je met een echte kalligrafie-pen werkt, moet je soms zware druk uitoefenen op de pen en soms lichte druk. Zware druk oefen je uit wanneer je neerwaartse bewegingen maakt. Lichte druk oefen je uit als je opgaande bewegingen maakt. Dit kun je ook nabootsen met gewone pennen, vandaar de naam faux calligraphy.

Stap 1: schrijf eerst de letter met een enkele lijn.

Stap 2: ga nu nog een keer met je pen over de letter heen. Ga je omhoog? Dan houd je je pen boven het papier. Maak je een neergaande beweging? Trek dan een extra neergaande lijn.

Het is best lastig uit te leggen, daarom hebben we er een animatie van gemaakt.

Het is soms even puzzelen wanneer je nu wel een extra lijn tekent en wanneer niet. Het helpt mij om tijdens het schrijven mee te praten. Dus: dun omhoog, dik naar beneden.

Als je je letter een dubbele (opgevulde) lijn wilt geven, zorg er dan voor dat óf de letters breed opgezet zijn (zodat je de dubbele lijn aan de binnenkant van de letter kunt maken, óf dat de letters breed uit elkaar staan, zodat je om de letter heen de dubbele lijn kunt maken.

Zorg ervoor dat je alle letters van het alfabet een keer gemaakt hebt, het liefst ook aan elkaar geschreven. Heb je het onder de knie? Ga dan lekker freewheelen. Het is het mooist als je je eigen handschrift ontwikkelt. Maak hoge letters, maak korte letters, maak brede letters, maak dunne letters… kortom, leef je uit!

variatie aanbrengen met handletteren

Ik vind een sierlijke letter vaak het mooist in combinatie met de hele simpele, dunne letter uit de eerste blog.

Succes!

naslagwerk

boeken van hemelsblauw over handletteren werkboek en theorieboek

• Dit artikel bevat genoeg informatie om mee te starten, maar we vertellen nog veeeel meer in onze boeken over handletteren! Ben je benieuwd? Ons eerste boek vind je hier, het tweede boek vind je hier.

• Dit vinden wij een leuk Youtube kanaal met handige tutorials: Shayda Campbell.

• Leuke lettertypes om te gebruiken als inspiratie vonden wij op Pinterest.

• Deel een uit deze serie vind je hier.

• Deel drie uit deze serie vind je hier.